top of page

Dişhekimliğinde Birlik Grubu
Çalışma İlke ve Kuralları

AMACI

 

Aşağıda tanımı yapılan, ortak değerleri paylaşan dişhekimlerinin İDO seçimleri ve seçimler arası dönemde, birlikte hareket etmelerini sağlamaktır.

 

TANIMLAR

 

BİRLİK GRUBU : Birlik Gurubu, çalışma ilkeleri çerçevesinde bir araya gelen ve ortak paydada birlikte hareket eden dişhekimlerinin oluşturduğu, gruptur. Birlik Grubu, yılda en az iki kere toplanır.

BAŞKAN : Birlik Grubu Başkanı

BAŞKAN VEKİLİ : Birlik Grubu Yürütmesi’nin kendi içinde seçtiği Başkan Vekili

ÜYE : Birlik Grubuna katılması kabul edilen dişhekimi

SEÇİM KOMİTESİ : İDO Genel Kurullarına Birlik Grubunu hazırlayan ve Birlik Grubu toplantısında oluşturulan komite

YÜRÜTME KURULU : Birlik grubu içerisinden seçilen,  Başkan, Başkan Vekili ve 3 üyeden oluşur.

 

MADDE – 1

BİRLİK GRUBUNUN İLKELERİ

 

Birlik Grubu; çoğulcu, katılımcı, demokrat, şeffaf, sosyal ve laik devletten yana; insan haklarına ve emeğe sahip çıkan; barıştan yana olan; hukukun üstünlüğüne inanan; çevreci, meslek politikalarına duyarlı, etik ve deontolojik kurallar içerisinde davranan, ilerici ve değişimden yana dişhekimlerinden oluşur.

 

MADDE – 2

ÜYE OLMA , ÜYELİKTEN AYRILMA ve ÜYELİKTEN ÇIKARILMA  KOŞULLARI

 

ÜYE OLMA

Birlik Grubu tanımına uymayı kabul eden dişhekimi, Birlik Grubu yürütmesine yazılı veya sözlü olarak başvurur. Birlik Grubu Yürütmesi ilk merkezi toplantıda, başvuruları üyelerine bildirir; bir sonraki merkezi toplantıya kadar aday hakkında itiraz olmazsa üyelik kesinleşir.

 

ÜYELİKTEN AYRILMA

Birlik Grubu üyesi kendi isteğiyle bir dilekçeyle üyelikten ayrılabilir. Yürütme kurulu, yazılı veya sözlü olarak ayrılmak isteyenleri, birlik grubunun ilk merkezi toplantısına sunar.

Üyeliğe itiraz olması durumunda, birlik  grubu merkezi toplantısına katılan üyelerin salt çoğunluk kararı ile üyelik durumu kesinleşir.

 

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

Yüz kızartıcı suç işleyenlerin, tekrarlanan etik ve deontolojik kuralları ihlal edenlerin üyelikleri düşer.

Meslekten men cezası alanların üyelikleri düşer.

 

MADDE – 3

BİRLİK GRUBU YÜRÜTME KURULU

 

Başkan, Başkan Vekili ve üç üyeden oluşan 5 kişilik Yürütme Kurulu vardır. Başkan dışındaki Yürütme Kurulu üyeleri Birlik Grubu üyeleri tarafından Oda Genel Kurulu sonrası ilk merkezi toplantıda seçilir. Her Birlik Grubu üyesi, Birlik Grubu yürütme kuruluna aday olup seçilebilir.

Başkan : İDO seçiminin kazanılması halinde, seçime katılan liste esas alınır ve Birlik Grubu seçim listesindeki başkan adayı Birlik Grubu’nun başkanıdır.

Başkan gerek görürse, başkanlık görevinden ayrılabilir. Bu durumda Başkan Vekili, Birlik Grubu Başkanlığını yürütür.
Seçimin kaybedilmesi halinde seçimden sonraki iki ay içerisinde Başkan, Birlik Grubu merkezi toplantısında seçilir.

Başkan Vekili: Birlik Grubu Yürütme Kurulu kendi içinde seçer. Başkan Vekili Birlik grubu toplantılarının düzenlenmesinden sorumludur.

 

MADDE – 4

ÇALIŞMA ALANLARI

 

Mesleki, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi konularda toplantılar düzenlemek ve duyurmak.

Dişhekimleri arasında örgütlenme çalışmaları yapmak.

İDO çalışmalarının içerisinde olmak. İDO gündemine ilişkin konularda görüş bildirmek ve katkı sağlamak, İDO yönetim kurulu faaliyetlerine ilişkin bir yıllık süre içerisinde en az iki kez gündemli toplantı düzenlemek.

İDO ve TDB genel kurulları için gerekli çalışma ve hazırlıkları yapmak.

 

MADDE – 5

ODA GENEL KURULUNA HAZIRLANMA

 

a) İDO Olağan Genel Kurul’una dört ay kala seçim çalışmalarına başlanır. Gerekirse bu süre öne alınabilir. Seçim komitesininin seçilmesiyle, Yürütme kurulunun görevi sona erer.

 

b) Birlik Grubu Seçim Komitesi:

 

Başkan, Raportör ve üç üye olmak üzere beş kişidir. Seçim komitesi İDO Yönetim Kurulu üyesi bir kişi, Birlik Grubu yürütmesinden bir kişi ve Birlik Grubu üyesi üç kişiden oluşur. Seçim komitesi üyeleri seçimlerde İDO organlarına aday olamazlar.

İDO yönetimi Birlik grubundan değilse, Birlik grubu seçim komitesini kendi içinden seçer. Yürütme kurulundan bir, bir önceki İDO yönetiminden Birlik Grubu üyesi bir ve Birlik Grubu üyesi üç kişiden oluşur.

 

c) Seçim Çalışmalarının İlkeleri

 

1 - Bölgelerde Birlik Grubu üyeleriyle toplantılar yapılarak seçimlerde izlenecek yol belirlenir.

2 - Çalışma programları yapılır.

3 – Birlik grubu aday adaylarını ön seçimle kendi grubunda belirler.Ön seçim hazırlıklarını Seçim Komitesi yapar.

4– Birlik Grubu yürütmesi bu tüzüğün kabul edilmesi ile birlikte grup üyelerinin listesini ilan eder ve güncellemesini yapar.

 

d) Seçme ve Seçilme Kuralları

 

1 - Tüm Birlik Grubu üyelerinin aday olma ve önerme hakkı vardır. Ancak, ön seçimde oy kullanabilmek için, dönem içerisinde (iki yıl) en az bir merkezi toplantıya katılım zorunludur.

2 - Birlik grubuna İDO seçimlerinden dört ay önce üye olanlar ön seçimde aday olabilir, oy kullanabilirler. Ancak dört ayını doldurmayan üyeler, ön seçimde aday olabilir fakat oy kullanamazlar.

3 - Aday adayları (oy birliği kararı olmadığı sürece) Birlik grubu içinde gizli oyla seçilir. Seçim komitesi gizli oy, açık sayımı tüm kurallarıyla uygulamakla görevlidir.

4 - Seçim komitesi oy kullanma hakkı olanları seçimden 4 ay önce ilan eder. 1 ay itiraz süresi sonunda liste kesinleşir.

5 - Adaylar, ön seçimden 24 saat önce adaylığını ya da adaylıktan çekildiğini Seçim Komitesine bildirmek zorundadır. Seçim Komitesi, ön seçimden 24 saat önce aday adaylarının listesini ilan eder.

6 - Ön seçime girecek aday adayları grupta kendilerini tanıtıp hedeflerini açıklayabilir.

7 - Organlara seçilecek kişi sayısından fazla isim yazılan oy pusulası geçersizdir.

8 - Seçim sonuçlarına itirazlar oy sayımı sonucunda o anda yapılır.İtirazlar sonuçlanıncaya kadar oy sayımı sürdürülür ve sonuçlandırılır. Eşitlik olması halinde, toplantılara en çok katılan aday seçilir. Kesin sonuçlar Seçim Komitesi tarafından ilan edilir.

9 - Başkan adayları, aday listesinin başında, ayrıca işaretlenecek  şekilde listede yer alır. Seçimi kazanamayan başkan adayı, yönetim kuruluna aday olmaz. Başkan adayları tercihen kendi yürütmesini belirler.

10 -  Adaylar organlara (Y.K., Disiplin K., Denetleme K. veya TDB Delegeleri) talip olurlar. Seçim Komitesi adaya organların görev tanımlarını sunar. Tanımlanan göreve aday yoksa Seçim Komitesi uygun adayı bulup Birlik Grubuna sunar.  Adayların oda etkinliklerine katılmış ve gerekli deneyiminin olmasına dikkat edilir.

 

MADDE – 6

GÖREV SÜRESİ

 

1 - Yeni dönemde Birlik Grubu adına Oda organlarında görev alacakların, önceki dönemde görev alanların  2/3 oranını aşmamasına çalışılır.

2 - Aynı organda üst üste en fazla 2 dönem görev alınabilir. Ancak bir dönem daha görev almak isteyen ya da önerilenler  Birlik Grubu merkezi toplantısında mevcut üyelerin salt çoğunluğunun kararı ile  yeniden görev alabilirler.

3 - Ancak aynı organda üst üste 3 dönem görev alanlar aynı organa bir daha aday olamazlar.

4 - Aynı organda  iki dönem üst üste görev yapmış olanlar ara vermiş olmak kaydıyla aynı organa yeniden aday olabilirler.

5 - TDB delegasyon seçimi bu sınırlamanın dışında tutulur.

 

© 1986 Birlik Grubu.

Bizi Takip Edin

  • Siyah Instagram Simge
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
bottom of page